Fit Kuchnia: Pikantne muffiny idealne na kolację

Muffiny zwykle kojarzą się ze słodką i wysokokaloryczną przekąską. Dla odmiany można je przygotować na sposób pikantny. Ale nie tylko o smak tu chodzi, muffiny mogą stać się zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, z przygotowaniem którego poradzi obie nawet marny kucharz.

Jednak sztuka to tylko 50 kcal i aż 5 g białka!  Przeciętny, słodki muffin to solidna dawka wysokoprzetworzonych węglowodanów, sporo tłuszczu, znikoma ilość protein i blisko 200 kcal - idealna recepta na dodatkowe kilogramy.

Fit muffiny w pikantnej odmianie dostarczają 4 razy mniej kalorii. Jedna sztuka to zaledwie 2,5 g tłuszczu, 2 g węglowodanów (12 razy mniej niż w tradycyjnej, słodkiej wersji!) i aż 5 g protein. To sprawia, że z powodzeniem można sobie na nie pozwolić nawet w późnych godzinach wieczornych.

Dietetyczne muffiny na ostro



Składniki (na 6 muffinów):

- 4 białka

Reklama


- 2 całe jaja

- 1 łyżka mąki orzechowej (można ją zastąpić otrębami)


- 8 pomidorów koktajlowych


- 1/2 czerwonej papryki


- 1 łyżeczka siemienia lnianego

- cebula dymka


- 1/2 pęczka pietruszki


- 50 g sałaty rukoli


- kilka listków świeżej bazylii


- 1 ząbek czosnku


- biały pieprz, oregano, szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubić na pianę. W misce połączyć mąkę, żółtka jaj, posiekaną sałatę, czosnek, cebulę, bazylię, pietruszkę i siemię lniane. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny posmarować odrobiną oleju kokosowego i umieścić w nich pokrojonego pomidora i paprykę. Zalać masą do 3/4 wysokości. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza i piec przez około 8 - 10 minut.

Kaloryczność (1 sztuki): 50 kcal

Białko: 5 g

Tłuszcz: 2,5 g

Węglowodany: 2 g


Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy