Crazy Chef Cooking: Jak zrobić comber jagnięcy

Witam was w kolejnym odcinku. Na nasze dzisiejsze spotkanie zaplanowałem wykonanie dania z jagnięciny. Mam nadzieję, że temat nie przerazi czytelników i podejmiecie ze mną to kulinarne wyzwanie. Poprzeczkę stawiam nieco wyżej niż w poprzednich epizodach z mojej kulinarnej serii.

Jeśli uważnie przyjrzycie się moim wskazówkom, gwarantuje że ta lekcja przyda się na wiele okazji. Przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla koneserów tego rodzaju mięsa, jak i dla laików tematu. W odcinku pokażę także jak skomponować idealne dodatki do combra jagnięcego. Gotowi?

Jeśli jesteś na tak, skomponuj listę zakupów. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobre jakościowo produkty. Uważnie obejrzyj instrukcję krok po kroku. Włóż w gotowanie całe serce a efekty przerosną oczekiwania.  Na koniec efektownie zaserwuj danie i ciesz się smakiem w gronie najbliższych.

Reklama

Mi właśnie w ten sposób smakuje najlepiej!

Składniki (dla dwóch osób)

- Comber, 8 kostek

- Ziemniak , 2szt

- Cebula, 0,5szt

- Czosnek, 3 ząbki

- Rozmaryn, gałązka

- Szpinak, garść

- Masło, 2 łyżki

- Sól, szczypta

- Pieprz, szczypta

- Pomidor cherry, 8szt

- Gruszka, 0,5szt

- Ocet balsamiczny, łyżka

- Jałowiec , 10 ziaren

- Pietruszka,  garść

- Syrop jabłkowy, 2 łyżki

Przygotowanie:

Aby wszystko poszło sprawnie i szybko zaczynamy od wstawienia ziemniaków na puree.Kartofle ze skórą lądują w wodzie z paloną cebulą, solą, liściem laurowym i koperkiem (gotuj do miękkości).

W międzyczasie opracuj mięso tzn:  ściągnij błonę. Odkrojone elementy pokrój na mniejsze części i odłóż do późniejszego obsmażenia. Rozmaryn, sól, czosnek, jałowiec i pieprz posiekaj - uzyskaną mieszanką z dodatkiem oleju obtocz comber. Gdy skończysz, rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż na niej odcięte wcześniej skrawki mięsa, gdy się zeszklą połóż comber i zarumień go z każdej ze stron.

Na koniec, na jagnięcinie połóż 2 łyżki masła i wstaw do pieca o temperaturze 200 stopni na  15 minut . W międzyczasie na koleją patelnię wlej olej, dodaj czosnek z rozmarynem, resztką soli, ułóż pomidorki cherry i polej je octem balsamicznym.  Składnikiem który idealnie dopełni całość będzie gruszka, obierz i pokrój ją w ósemki. Sięgnij po kolejną patelnię, podlej syropem jabłkowym i umieść na niej owoc.

Tak przygotowane pomidory i gruszkę wstaw do piekarnika i zapiecz jak w filmiku instruktażowym. Na tym etapie, gotowe już ziemniaki opal palnikiem a następnie przeciśnij przez praskę. Aby uzyskać idealne puree dodaj rozpuszczone masło i przetrzyj przez sito.  Z pieca wyjmij wszystkie patelnie. Tłuszcz spod mięsa odlej i zmieszaj w rondlu z syropem z pomidorów, na koniec dodaj zimne masło. Odparuj aby uzyskać esencję sosu.

Dziś proponuję nieformalne podanie na drewnie. Mięso, puree, pomidorki i gruszkę rozłóż na desce. Do smaku i dekoracji dodaj szpinak, całość polej sosem. Smacznego!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .

Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy