Jak przeżyć mundial po męsku

Mundial to nie tylko piłka. Sprawdź brazylijską kuchnię

Mundial rozpala emocje kibiców podobnie jak ostra papryczka w kuchni brazylijskiej. Mistrzostwa świata w piłce nożnej przypominają, że Brazylia to nie tylko samba i futbol, ale również pyszna kuchnia.

Już na początku roku przewidywano, że kuchnia brazylijska stanie się jednym z najgorętszych trendów w smakach, o czym donosił raport ekspertów McCormick i Kamis. A ze względu na swoją bogatą historię kuchnia brazylijska może poszczycić się dużą różnorodnością, którą można podzielić na kulinarne obszary.

Północny wschód zamieszkuje ludność pochodzenia indiańskiego oraz portugalskiego. W tej części kraju występują najsilniejsze wpływy afrykańskie. Miejscowym przysmakiem jest suszona wołowina z dodatkiem fasoli, ryżu oraz kukurydzy. Północne tereny są zamieszkałe przez rdzennych Indian, którzy stworzyli podstawy kuchni brazylijskiej. Region ten słynie z kuchni bazującej na składnikach dostarczanych przez naturę: mango, kakaowce, kokosy. Istotnym składnikiem są również ryż oraz maniok - roślina, która po wysuszeniu wykorzystywana jest jako mąka.

Reklama

Zachodnie obszary charakteryzują się dużą ilością terenów suchych i trawiastych. Mieszkańcy w swojej diecie bazują głównie na daniach mięsnych, rybach z pobliskich rzek, kukurydzy, ryżu oraz manioku. Zaś w południowo-wschodniej części kraju znajdują się dwa najczęściej odwiedzane przez obcokrajowców miasta Brazylii - stolica Sao Paulo oraz Rio de Janeiro.

Specyfika tych miast sprawia, że lokalna kuchnia jest przesiąknięta elementami kuchni światowej. W tej części kraju bardzo często można spotkać ludzi pijących aqua de coco - sok z zielonych kokosów spożywany przez słomkę bezpośrednio z orzecha lub caiprinhy - orzeźwiającego drinka na bazie limonek, lodu oraz trzciny cukrowej.

Południowa kuchnia czerpie swoje źródło z kuchni południowoamerykańskich kowbojów - nazywanych gaucho. Na tych terenach dominują mięsa suszone na słońcu lub peklowane w soli. Spożywa się głównie wołowinę, jagnięcinę oraz kurczaki.

- Gdybym miał opisać brazylijską kuchnię w kilku słowach, określiłbym ją jako zabawną, żywą, kolorową oraz pikantną. Brazylijczycy są narodem bardzo otwartym. Niezwykle towarzyskimi. Ich kuchnia jest ciekawą mieszanką wielu kultur i smaków, która znajdzie niejednego zwolennika. Daniem idealnie opisującym kuchnię brazylijską będzie grillowana wołowina w stylu Churrasco. Gorąco zachęcam, by na czas Mundialu przenieść Brazylię do naszej kuchni - powiedział szef kuchni Steve Love.

Poniżej proponowany przez szefa kuchni przepis na wołowina w stylu Churrasco.

Brazylijczycy kochają przyrządzanie potraw w stylu Churrasco, co często wiąże się z pieczeniem mięsa na rożnie. Do przyrządzenia potrawy potrzeba pikantnej przyprawy do grilla, 900 g grubo krojonego steku (polędwica wołowa), 50 ml oleju, 1 limonki, 2 łyżki octu winnego, 75 g bekonu krojonego w kostkę.

- Jeśli wołowina pokryta jest zbyt grubą warstwą tłuszczu, odkrój nadmiar. Cienka warstwa tłuszczu pozwala zachować wołowinę soczystą, a dodatkowo wzbogaca jej smak. Pokrój wołowinę w ok. 5 cm kostkę. Połącz przyprawę, startą skórkę oraz sok z limonki olej i ocet w małej misce, w oddzielnym miejscu pozostaw 2 łyżki marynaty na później. Umieść mięso w misce. Obtocz je w marynacie i pozostaw na 15 minut, a dla lepszych rezultatów najlepiej na całą noc.

- Następnie wyjmij mięso z marynaty i usuń jej pozostałości. Nadziej mięso na rożen na przemian z bekonem. Grilluj aż do momentu, gdy będą gotowe wedle twojego uznania, obracając regularnie i polewając przygotowaną wcześniej marynatą w połowie pieczenia, jeśli masz na to ochotę. Następnie pokrój mięso na porcje i podawaj - instruuje szef kuchni.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy