Orzechy na straży zdrowia psychicznego. Wystarczy kilka dziennie
Naukowcy sugerują, że przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości orzechów mogą mieć działanie ochronne dla zdrowia psychicznego - ich zdaniem wystarczy garść dziennie, żeby obniżyć ryzyko depresji o 17 proc.
Jak możemy przeczytać w badaniu opublikowanym w magazynie naukowym Clinical Nutrition, dane z brytyjskiego Biobanku, czyli internetowej bazy danych dokumentacji medycznej i dotyczącej stylu życia około 500 tys. Brytyjczyków, sugerują, że osoby dorosłe w średnim i starszym wieku, które spożywały codziennie 30 g orzechów, w tym orzechów włoskich, migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, orzechów laskowych i pistacji, rzadziej zgłaszały przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych lub depresję.
Chociaż odkrycie nie wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje, naukowcy spekulują, że właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające orzechów mogą mieć działanie ochronne. Zespół Health and Social Research Centre na Uniwersytecie Castilla-La Mancha w Hiszpanii stwierdził, że orzechy zawierają składniki odżywcze, w postaci substancji bioaktywnych, jak fenole lub fitosterole, niezbędne mikroelementy, błonnik, wysokiej jakości białko, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy, które mogą odgrywać korzystną rolę w zdrowiu psychicznym.