Wegańskie leczo z wędzonym tofu

Przepis Eryka Wałkowicza, autora bloga erVegan.com.

Składniki (2 porcje)

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka (180 g) wędzonego tofu
  • 3 szklanki świeżych lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

W garnku o grubym dnie podsmaż na rozgrzanym oleju posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek.

Dodaj cukinię i paprykę pokrojone w małe kawałki.

Do garnka dodaj pokrojone pomidory (możesz je obrać i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek) oraz przyprawy.

Całość duś przez 20 minut na wolnym ogniu.

Tofu pokrój w średniej wielkości kostkę - możesz dodatkowo podsmażyć je na osobnej patelni.

Na sam koniec dodaj je do potrawy.

Dopraw solą oraz pieprzem.

Po wystudzeniu przełóż do ulubionego, szczelnego lunchboxu.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy