Męskie grillowanie: Żeberka w chrzanowej marynacie

Specjalnie dla was stworzyliśmy serię przepisów pod tytułem "Męskie grillowanie", które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Niewielu przecież jest Polaków, którzy w wakacyjne weekendy nie grillują.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kg w miarę chudych żeberek
Marynata:
5 ząbków przeciśniętego czosnku
1,5 łyżeczki chrzanu
2 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
5 łyżek oleju
sól, pieprz, papryka ostra na czubek łyżeczki

Przygotowanie:

Składniki do marynaty dokładnie wymieszać,nasmarować nią żeberka pokrojone w kawałki i odstawić do lodówki na całą noc.

Pieczemy na średnio rozgrzanym ruszcie do zarumienienia się.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy