Męskie grillowanie: Kaczka ze szpinakiem

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Dziś proponujemy wam bardzo polskie mięso - kaczkę, którą niestety coraz rzadziej spotykamy na stołach.



Składniki:

1 pierś z kaczki

75 gramów szpinaku

15 gramów jogurtu

2-3 ząbki czosnku

1 jajko

1 mała, suszona papryczka chilli

Sól, pieprz, majeranek

oliwa

Przygotowanie:

Pierś z kaczki kroimy  w paski zalewamy niewielką ilością oliwy i przyprawiamy pieprzem, majerankiem i chilli. Odstawiamy minimum na 2 godziny.

Pierś grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, bądź patelni grillowej przez około 7-10 minut z każdej strony. W rondelku podsmażamy szpinak dodajemy przyprawy, czosnek, a po chwili jogurt i jajko.

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszamy je i podajemy pieczywem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy