Męskie grillowanie. Ćevapčići

Cevapčići jest znakomitą propozycją na weekendowego grilla /123RF/PICSEL
Reklama

Ćevapčići to jedna z najpopularniejszych potraw na Bałkanach. Warto ją przenieść na polski grunt. Tym bardziej, że posiada wiele ciekawych odmian.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Reklama

Ćevapčići

To mięsne danie pochodzi z Bałkanów, gdzie jest bardzo popularną uliczną przekąską, ale także jest podawane jako danie główne. Znane jest w wielu odmianach i pod kilkoma nazwami. W Albani znane jest jako qofte, w Bośni jako cevapi, a w Rumunii jako mititei. Robi się je z siekanego, lub mielonego mięsa, najlepiej różnych gatunków.

Składniki:

400 g mielonej cielęciny

200 g mielonej wieprzowiny

1 cebula

1 jajko

1 kajzerka

1 łyżka Vegety

oliwa

Składniki na sos:

200 g Ajvaru łagodnego

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Z mięsa formować ćevapčići - małe roladki - i nadziewać je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ćevapčići grillować na rozgrzanym ruszcie. Przygotować sos: Ajvar wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Pieczone ćevapčići podawać z przygotowanym sosem i sałatą według uznania.

Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne po Chorwacji".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy