Meksykańskie przekąski do piwa

Od czego zacząć ucztę po meksykańsku? Od przystawek. Przed głównym daniem możemy skosztować nachos, czyli podsuszonych placków z mąki kukurydzianej. Inna propozycja to tamales, czyli malutkie krokieciki nadziewane albo wytrawnym, albo słodkim farszem.

Piwo to nie tylko sam słodowo-chmielowy smak. To również cała kultura, która je otacza - spotkanie ze znajomymi, meczowe emocje i przekąski.

Dobrym przykładem przekąski jest meksykański tamales - sztandarowa potrawa meksykańska. W Meksyku to kukurydziane ciasto przybiera postać malutkich krokiecików nadziewanych albo wytrawnym, albo słodkim farszem. Do nadzienia używa się mięsa z drobiu lub wieprzowiny, fasoli, pomidorów i wszechobecnych papryczek chili, orzeszków ziemnych lub sezamu.

Tamales zazwyczaj owija się liściem z kolby kukurydzy. W jednym regionie tamales są przekąską. W innym, robione w dużym rozmiarze, stają się głównym posiłkiem lub podwieczorkiem.

Reklama

Więcej Polaków kojarzyć może proste danie pod nazwą nachos. Często podawane jest jako przekąska z pikantnym sosem. Podsuszone placki z mąki kukurydzianej, znane jako tostady, kroi się na mniejsze kawałki i zapieka się z serem i chili.

Nazwa pochodzi od Nacho - zdrobnienia imienia kucharza Ignacio Anayo w przygranicznym mieście Piedras. Ów kucharz w 1943 r. przygotował takie danie dla grupy Amerykanek z sąsiedniego Teksasu i podał jako "specjalne danie od Nacho". Później rozpowszechniło się na obie Ameryki, a meksykańskie miasto Los Mochis szczyci się przygotowywaniem najlepszego na świecie nachos

Przygotujcie tamales w domu na piwny wieczór z kumplami.

Składniki:

6 całych kolb kukurydzy, z liśćmi

400 gramów piersi z kurczaka

garść posiekanych liści mięty

2 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki i drobno startego na tarce

2 drobno pokrojone ząbki czosnku

2 papryczki chilli, drobno pokrojone

60 ml słodkiego sosu sojowego

45 ml oliwy z oliwek

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

200 ml rosołu z kury

Przygotowanie:

Usuwamy liście kukurydzy i odkładamy je na bok. Musimy się postarać, aby były zachowane w całości.

Następnie gotujemy kukurydzę w osolonej wodzie aż do miękkości i ścinamy ziarna. Do miksera wrzucamy piersi kurczaka, imbir, czosnek i chilli. Miksujemy aż stworzy się gruboziarnista papka. Na koniec dodajemy sos sojowy, oliwę, sól i pieprz.

Na liściach układamy zmiksowaną mieszankę i zawijamy. Aby "gołąbek" się nie rozpadł zawiązujemy sznurkiem otwarty koniec liścia. Umieszczamy liście w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 20-25 minut w rozgrzanym do 189 st. Celsjusza.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy