Kawior "Białe Złoto" - łyżeczka w cenie samochodu...

​Specjalny rodzaj kawioru z jaj jesiotra albinosa pokryty prawdziwym, 22-karatowym złotem to obecnie najdroższe danie na naszej planecie. Kilogram tego przysmaku kosztuje 300 tysięcy dolarów, co oznacza, że zamawiając zaledwie łyżeczkę zapłacimy tyle, co za dobrej klasy samochód!

Nie ma żadnych wątpliwości - takiego dania nie dostaniesz na stołówce, barze za rogiem, czy nawet drogiej lokalnej restauracji. Kawior przygotowany przez dwóch hodowców z Austrii przeznaczony jest wyłącznie dla wyselekcjonowanych, najdroższych lokali na świecie.

Zwany także "Strottarga Bianco" kawior jest wynalazkiem hodowcy ryb Waltera Gruella i jego syna Patricka, który tłumaczy że wykwintny kawior pochodzi z białej ikry niezwykle rzadkiego jesiotra albinosa.

Do przygotowania jednego kilograma "Białego Złota" rodzinny duet hodowców potrzebuje aż pięć kilogramów kawioru, który jest osuszany w specjalnym procesie. Rodzina Gruell używa ikry starszych ryb, ponieważ kawior jest wówczas bardziej aromatyczny, elegancki i smakuje o wiele lepiej.

Ryba bieługa, która przez lata dostarczała ikrę na specjalny kawior żyła w Morzu Kaspijskim, jednak obecnie jest to gatunek na wymarciu, więc hodowcy skierowali się w stronę jesiotrów. Te potrafią dożyć nawet wieku 100 lat, co jest znaczną przewagą nad bieługami, które z uwagi na genetyczną wadę rzadko dożywają połowy tego wieku.

Hodowcy zapewniają, że kawior z Austrii jest uznawany za najlepszy na świecie z uwagi na krystalicznie czystą wodę, spływającą prosto z gór.

"To z pewnością jeden z głównych sekretów smaku. Ważny jest też fakt specjalnego przechowywania ikry przed osuszaniem, procesem, podczas którego kawior traci do 80 procent swojej wagi. Następnie ikrę ucieramy i mieszamy z 22-karatowym złotem, który w małych porcjach ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki układ odpornościowy" - zapewnia Walter Gruell.

Reklama


"Złoto-biały proszek, który uzyskujemy może być używany przy przyrządzaniu makaronu, risotto, czy nałożony na chrupiące tosty z masłem. Smak jest wyraźny, czuć świeżą rybę. Potrzeba bardzo małych ilości naszego kawioru, żeby uzyskać niepowtarzalny smak" - dodaje producent specjału.

Patrick dodaje, że produkt rodziny Gruell nie jest dla każdego, nie tylko ze względu na cenę. Aby delektować się kawiorem trzeba mieć wyszukany smak. Jeśli nie jesteś koneserem kawioru, nie przejmuj się - opisywany przez nas specjał możesz kupić po promocyjnej cenie 112 tysięcy dolarów...

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy