Kanony aromatycznej kawy. Te reguły warto znać

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji - poznając je można lepiej docenić właściwości jej smaku i aromatu - przekonują specjaliści. Bogactwo kawy jest ogromne, bowiem posiada ona około tysiąca różnych posmaków.

Jak przekonują eksperci, przy wyborze kawy przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to: skąd pochodzą ziarna, na skład mieszanki, poziom palenia kawy oraz jego datę.

Każdy rejon, w którym rosną kawowce, posiada charakterystyczne cechy, które odzwierciedlają się w smaku naparu. Kawa może być palona na różnym poziomie - od jasnego po bardzo ciemny. "Na datę palenia ziaren należy zwracać uwagę, dlatego, że kawa świeżo palona jest najbardziej aromatyczna. Aromat ten zostaje zachowany nie dłużej niż przez pół roku" - podkreśla Daniel Komorowski z firmy "Przyjaciele Kawy".

Optymalne właściwości aromatyczne kawowy napar uzyskuje - w ocenie eksperta - dopiero wtedy, gdy jest przyrządzony jednym z trzech sposobów: espresso, americano lub z chemeksu.

Reklama

Proces przyrządzania espresso pomaga wydobyć z kawy pełną gamę jej aromatu. Kofeina wyodrębnia się z kawy w trakcie kontaktu z wodą. Im dłuższy jest ten kontakt, tym więcej kofeiny przechodzi do naparu. W procesie przygotowywania espresso woda przechodzi przez zmieloną kawę pod ciśnieniem w krótkim czasie, dzięki czemu zostaje zachowany prawdziwy smak i aromat kawy.

Kawa americano to z kolei espresso z dodatkiem gorącej wody. W tym wypadku aromat staje się delikatniejszy, przez co można łatwiej zidentyfikować subtelne posmaki kawy. Trzecia z metod polega na przygotowaniu jej w chemeksie, gdzie drobno mielona kawa jest zaparzana w filtrze. Wsypuje się ją do filtra i zalewa gorącą wodą, która powoli przeciekając przez kawę i filtr do szklanego naczynia, absorbuje aromat kawy. Kawowy napar przygotowany tą metodą jest aromatyczny i delikatny - twierdzą eksperci.

Kluczowym elementem przyrządzania kawy jest odpowiednia temperatura wody.

"Przygotowując kawowy napar temperatura wody powinna wynosić 92 - 94 stopnie C. Jeśli jest ona wyższa, cały smak i aromat zostaną +spalone+, a napar nabierze goryczki" - przekonuje ekspert. Na aromat ma wpływ również stopień zmielenia kawowych ziaren. "Nawet ta sama kawa, ale zmielona w innym stopniu, za każdym razem będzie mieć inny smak" - dodaje Komorowski.

Według specjalistów kawę najlepiej jest pić z porcelanowych filiżanek o grubych ściankach, które na dłużej zatrzymują ciepło. Wrogiem smaku kawy jest cukier, który - zdaniem ekspertów - "zaniża" smak i aromat, czyniąc z kawy po prostu słodki napój.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy