Fit Kuchnia: Niskokaloryczne ciastka

W najnowszym odcinku cyklu Fit Kuchni, dowiecie się jak przygotować niskokaloryczne ciastka, które biją na głowę większość sklepowych odpowiedników. Przepis przygotował osobiście nasz ekspert, Jacek Bilczyński.

Ciastka są jedną z najchętniej wybieranych przekąsek. W sklepach znajdziemy ich przeróżne rodzaje. Od niedawna coraz popularniejsze stają się również odmiany pełnoziarniste, które producenci reklamują jako zdrowe i dietetyczne.

Nie zawsze jest to zgodne z prawdą, wystarczy zwrócić uwagę na skład - często zawierają cukier, syrop glukozowy, duże ilości roślinnego tłuszczu i niewielki dodatek pełnoziarnistej mąki, który w reklamach wysuwany jest na pierwszy plan.

By mieć całkowitą pewność tego co się w nich znajduje warto przygotować je samodzielnie. Oto przykład - proste w przygotowaniu, zdrowe i niskokaloryczne ciastka, które biją na głowę większość sklepowych odpowiedników.

Reklama

Niskokaloryczne ciastka

Składniki (na około 25-30 ciastek):

- 1/2 szklanki oleju kokosowego

- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 5 łyżek stewii w proszku

- 4 łyżki miodu

- 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki, za wyjątkiem migdałów. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale można posiłkować się mikserem. Gotowe ciasto nakładać do płaskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, a następnie posypać odrobiną migdałów. Piec w pierniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia.

Kaloryczność (jednego ciastka): 73 kcal 

Białko: 1 g

Tłuszcz: 4,5 g

Węglowodany: 6 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy