Fit kuchnia: Dietetyczna pizza

Pizza to posiłek, którego podstawą jest ciasto. Niestety wypieka się ją na bazie pszennej, wysokoprzetworzonej mąki, co sprawia, że trudno ten posiłek zaliczyć do kategorii fit. Jednak przepis na pizzę można udoskonalić tak, by stała się zdrowym, dietetycznym i pełnowartościowym posiłkiem.

Low-carb czyli prawie bez węglowodanów

Węglowodany, zwłaszcza te wysokoptrzetworzone, to jeden z najniebezpieczniejszych - zarówno dla sylwetki jak i zdrowia - składników diety. Z tego powodu zaleca się ograniczenie spożycia białego pieczywa, płatków kukurydzianych, wypieków na bazie pszennej mąki czy produktów typu instant.

Pizza z tego przepisu nie zawiera wysokoprzetworzonych składników, a ilość węglowodanów została zredukowana do minimum - jest ich tu nawet 6 razy mniej niż w typowym przepisie. Posiłek ten oferuje za to solidną dawkę protein, co sprawia, że może być znakomitą alternatywą w okresie diety odchudzającej.

Reklama

Pizza low-carb

 
Składniki:

- 2 łyżki mąki kokosowej

- 2 duże jaja

- 50 g śmietany 12 %

- 100 g naturalnego twarożku homogenizowanego

- 75 g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu

- 60 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

- 50 g koncentratu pomidorowego

- 5 - 7 oliwek zielonych

- 1/2 czerwonej papryki

- 6 - 7 pomidorków cherry

- 100 g krewetek lub grillowanego drobiu

- bazylia świeża, bazylia w proszku, oregano, czosnek, biały pieprz, sól

Przygotowanie:

Jaja połączyć z twarożkiem i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, mąkę kokosową, szczyptę soli, biały pieprz oraz oregano, połączyć na jednolitą masę. Blachę posmarować olejem (np. kokosowym). Na dno ułożyć kawałki sera mozzarella i zalać masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 - 20 minut.

Koncentrat połączyć z bazylią, oregano, siekanym czosnkiem i pieprzem. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować je sosem. Ułożyć pokrojone krewetki (bez pancerza i jelita) lub pokrojonego w paski, grillowanego kurczaka. Posypać tartym, żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułożyć oliwki, pokrojone pomidory oraz paprykę. Posypać bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 7 minut.

Na koniec ułożyć listki świeżej bazylii. Zamiast keczupu można użyć oliwy z oliwek, co poprawi ratio frakcji tłuszczowych. 

Kaloryczność (1 kawałka = 1/4 pizzy) : 182 kcal

Białko: 18 g

Tłuszcz: 10 g

Węglowodany: 5 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy