Piwo smakuje najlepiej w odpowiednim szkle

Piwo występuje w ponad 80 gatunkach (stylach), ale nie każdy wie, że powinno pijać się je w... różnych szklankach. I tak porter lubi szkło typu kielich lub pękaty kufelek, do pilznera wykorzystuje się klasyczne kufle, a do lagera najlepsze są proste lub lekko rozszerzane szklanki.

Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie przypomina kilka podstawowych zasad, które ułatwią tworzenie piwno-kulinarnych połączeń smakowych.

Wzór na ich tworzenie jest prosty: należy szukać podobieństw i wybierać bliskie sobie smaki i aromaty, które ze sobą nie konkurują, ale subtelnie współbrzmią.

I tak porter - piwo o wyczuwalnych palonych, karmelowych i czekoladowych nutach - sprawdza się w towarzystwie intensywnych smaków: wędzonej szynki, dojrzewających serów, czekoladowych deserów.

Pilzner charakteryzujący się słodkawym, słodowym smakiem, z delikatną chmielową goryczką idealnie pasuje do owoców morza, steków, szynki, salami, orzechów, rodzynków, serów zagrodowych.

Reklama

Piwo pszeniczne o delikatnej goryczce, w którym wybrzmiewają nuty bananów, goździków i cytrusów dobrze łączy się z sałatkami, świeżymi owocami, szarlotką, tartami owocowymi, rybami, wędzonymi serami.

Natomiast wytrawny lager o wyraźnej nucie chmielowej doskonale podkreśla zdecydowany smak dań mięsnych z wołowiny, wieprzowiny, gęsiny, tatara, salami. Wyrazisty duet tworzy też z kruchymi ciastami owocowymi.

Zdaniem browarników, do serwowania piwa należy podchodzić kompleksowo, a dobór właściwego szkła ma znaczenie nie tylko estetyczne. Kształt i rodzaj szklanek jest ważny dla właściwego uwalniania piwnych aromatów.

Piwo porter lubi szkło typu kielich lub pękaty kufelek, które dodatkowo eksponują jego piękną barwę. Do pilznera wykorzystaj klasyczne kufle lub wąskie szkło, zwężane ku górze, które wolno będzie uwalniało jego aromat.

Piwo pszeniczne najlepiej prezentuje się w szkle rozszerzającym się ku górze (ładnie układa się wtedy piana) i zakończonym zwężeniem, które kumuluje aromaty. Do lagera najlepsze będą proste lub lekko rozszerzane szklanki z cienkiego szkła.

Ostatnią ważną kwestią jest właściwa temperatura serwowanego piwa. Mitem jest, że tylko piwo maksymalnie schłodzone smakuje najlepiej. Piwo jasne można serwować w niższej temperaturze (4-6 stopni C), ale niektóre piwa ciemne wymagają nawet 11 czy 16 stopni C.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy