Dieta dla osób aktywnych fizycznie - z nią przetrwasz jesień

Jesienią powinniśmy spożywać więcej ciepłych posiłków. Dietetyk sportowy poleca rozgrzewające przyprawy oraz podaje przykładowe menu przed i po treningu.

Lato rozpieszczało nas nie tylko słońcem, ale i pysznymi sezonowymi owocami i warzywami. Niektóre smaki zamknęliśmy w przetworach, by chłodnymi jesiennymi wieczorami móc cieszyć się na przykład herbatą z domową konfiturą. Po lekkiej diecie letniej, kiedy upalna pogoda nie sprzyjała przesadnemu objadaniu się, łatwiej było zachować smukłą sylwetkę. Teraz, gdy przed nami mamy wizję chłodnych deszczowych dni, trudniej będzie też uniknąć wieczornego podjadania, gdy będziemy siedzieć przed telewizorem.

Jak przestawić się z menu letniego na jesienne? O to, jak powinny odżywiać się osoby aktywne

Reklama

- Pamiętajmy, że o prawidłową dietę powinniśmy dbać bez względu na porę roku. Jesienią powinniśmy spożywać więcej ciepłych posiłków. Warto urozmaicić je rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak na przykład imbir, kardamon czy pieprz cayenne - mówi ekspert, Justyna Mizera.

Co jeść przed treningiem?

- Posiłek przed nie może być za ciężki, bo wtedy organizm zamiast na wysiłku, skupi się na trawieniu. Taki posiłek powinien zawierać odpowiednio skomponowane węglowodany, które dostarczą nam energii.

Może to być - ostatnio coraz modniejsza - kasza jaglana, do tego łosoś i jakaś surówka z pomidorami, skropiona octem balsamicznym. Albo makaron ryżowy - który przygotowuje się bardzo szybko - z rybą albo kurczakiem i papryką. Pamiętajmy, żeby zjeść nie przed samym wyjściem na trening, tylko na 1,5 do 2 godzin przed planowaną aktywnością fizyczną - radzi Mizera.

Jemy. Po około dwóch godzinach możemy iść na trening. Wracamy głodni - co możemy zjeść po treningu?

- Po powrocie z treningu powinniśmy uzupełnić niedobory w naszym organizmie. Białko przyśpieszy regenerację naszych mięśni. Dlatego możemy zjeść mięso, ryby, wędliny czy jajka - dodaje Mizera.

Starajmy się jeść cztery albo pięć posiłków dziennie. Im częściej jemy, tym nasz organizm potrzebuje mniejszych porcji. Dzięki temu możemy zachować zadowalającą nas masę ciała.

Urozmaicajmy naszą dietę o warzywa i owoce - świeże, gotowane czy domowe przetwory, które przygotowaliśmy latem. Warzywa kiszone, jak na przykład kapusta, również są smaczne i zdrowe. Pamiętajmy również o właściwościach zdrowotnych, jakie mają czosnek i cebula, które w okresie jesiennych przeziębień zasługują na szczególną uwagę.

Jesienią ważne jest to, żebyśmy naszemu organizmowi dostarczali ciepłe posiłki. Dzień możemy zacząć od owsianki na mleku. Latem mogliśmy dodać świeże truskawki. Jesienią możemy zastąpić je suszonymi owocami, które są doskonałym źródłem niezbędnego w naszej codziennej diecie, błonnika. Na obiad podajmy zupę (np. krem z dyni), która rozgrzeje nas po przyjściu do domu z pracy.

Zadbajmy też o prawidłowe nawodnienie organizmu. Latem nie trzeba było nikogo namawiać do picia, gdyż upały same zmuszały nas do tego, by gasić pragnienie wodą. Jesienią rozsmakujmy się w aromatycznych herbatach z dodatkiem cytryny, która jest naturalnym źródłem witaminy C, miodu albo imbiru, który dodatkowo nas rozgrzeje.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy